Mor Francisco González Ledesma, impulsor de la novel·la negra a Espanya

MERITXELL BATLLE (@xellbatlle) – L’escriptor i periodista Francisco González Ledesma ha mort aquesta matinada a Barcelona als 87 anys. Conegut pel seu personatge de l’inspector Méndez, és considerat un dels grans impulsors de la novel·la negra a Espanya, juntament amb Vázquez Montalbán. Sota el pseudònim de Silver Kane, també va fer-se un lloc en el gènere literari de l’Oest.

File:Francisco González Ledesma 2009.jpg

Francisco González Ledesma l’any 2009

Va viure de ben a prop la realitat de la postguerra i no va poder publicar amb el seu nom fins l’any 1977. El 1948 va rebre el Premi Internaconal de Novel·la amb ‘Sombras Viejas’, un llibre que no es va publicar a Espanya perquè es considerava subversiu, pornogràfic i roig. Des d’aquest moment, només va publicar sota altres pseudònims com el de Enrique Moriel, Taylor Nummy i Silvia Valdemar.

L’any 1984, amb l’auge de la democràcia, va rebre el premi Planeta amb l’obra ‘Crónica sentimental en rojo’. Amb un miler d’exemplars publicats, González Ledesma va treure la seva última entrega, de l’inspector Méndez, ‘Peores maneres de vivir’, l’any 2013, quan ja s’havia allunyat de l’esfera pública a causa d’un ictus que va patir el 2011.

El funeral se celebrarà demà dimarts a la 13.00h al Tanatori de Sant Gervasi.

La seva relació amb Barcelona i la BCNegra

González Ledesma va plasmar les seves memòries d’infància a  ‘Historias de mis calles’ l’any 2006. El llibre repassa la seva visió de nen durant la Barcelona de la Guerra Civil, en la qual recórrer els carrers de Poble-Sec i del Raval, on l’inspector Méndez es desorienta i perd per tal de plasmar el canvi que havia patit la ciutat des d’aquell temps.

En paraules de l’autor, “Ricardo Méndez és un policia dels barris baixos, més o menys els escenaris de la meva infància, amb una edat indefinida però sempre a punt de jubilar-se, que menja als pitjors bars de la ciutat vella –’fritangues’ proletàries i truites patrocinades pel subsidi de l’atur–, porta vestits de mala qualitat i les butxaques plenes de llibres… Méndez només podia treballar en una comissaria: la del carrer Nou de la Rambla, abans, Comte de l’Assalt”.

Francisco González Ledesma l’any 2006

El 2010 va obtenir la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria informativa i per la qualitat de la seva obra. En la seva carrera com a periodista va escriure per a ‘El Correo Catalán’ i ‘La Vanguardia’. Al 1966 va fundar el Grup Democràtic de Periodistes, una associació clandestina en defensa de la llibertat de premsa.

També va rebre el premi Dashiell Hammet l’any 2002 i el Pepe Carvalho el 2006, atorgat per un jurat format per Alicia Giménez Bartlett, la guanyadora d’aquest any, i el llibreter i comissari de la BCNegra Paco Camarasa, entre d’altres.

El propietari de Negra i Criminal va explicar sobre González Ledesma que “no només era un excel·lent escriptor, també era una gran persona. Mai parlava malament de ningú. Tothom qui vulgui conèixer com era la Barcelona preolímpica l’ha de llegir”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s