Els detectius europeus protagonitzen la primera conferència literària de l’Ateneu Barcelonès

MARINA RIERA (rr_marina) – Mauricio Bach ha estat l’encarregat d’impartir la ponència “De Sherlock Holmes a Lisbeth Salander: la construcció del detectiu europeu a la literatura i el cine”. Dedicada a la figura de l’investigador privat, ha inaugurat el cicle de literatura negra que organitza l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès dins el marc de la BCNegra.

A la primera conferència, celebrada a la Sala Sagarra amb una cinquantena d’assistents, el professor Mauricio Bach ha fet una panoràmica històrica per plasmar l’evolució de l’arquetip d’investigador privat en la literatura negra europea. Per fer-ho, ha plantejat una confrontació entre els personatges més rellevants de l’Europa del vi (Mediterrani) i de l’Europa de la cervesa (països nòrdics). Un recorregut literari acompanyat de mencions a obres cinematogràfiques protagonitzades per les figures analitzades.

Mauricio Bach

Mauricio Bach a la Sala Sagarra de l’Ateneu Barcelonès                                     /Foto de Marina Riera

El professor Bach ha plantejat tres perfils de detectius segons l’etapa històrica en què sorgeixen. El primer és l’investigador excèntric o improbable, introduït per la novel·la britànica i amb Sherlock Holmes com a figura paradigmàtica. Personatges brillants en la seva feina però poc realistes, com ara el Pare Brown de Chesterton o Miss Marple d’Agatha Christie.

Jeremy Brett fa de Sherlock Holmes

Jeremy Brett fa de Sherlock Holmes /Foto de Insomnia Cured Here

El segon arquetip introduït ha estat el mediterrani; un detectiu que ha superat l’excentricitat britànica per adoptar una consciència moral crítica davant les injustícies de la seva societat. Introduït pel Comissari Maigret de Simenon, aquest arquetip va ser representat per l’espanyol Pepe Carvalho, l’italià comissari Montalbano i el grec Kostas Jaritos. Bach ha volgut mencionar creacions espanyoles més actuals que, seguint el model, aposten per una major versemblança dels personatges, com ara l’agent Petra Delicado de Giménez Bartlett o Bevilacqua i Chamorro de Lorenzo Silva.

El conferenciant ha finalitzat la seva trajectòria amb les innovacions arquetípiques del ‘negre’ nòrdic. Ha explicat que els detectius de “l’Europa de la cervesa” es caracteritzen pels seus dimonis interiors. El primer exemple va veure’s amb Martin Beck, personatge que encara mostrava un equilibri entre el turment interior i la consciència moral. Seguit per Kurt Wallander o Harry Hole, la gran complexitat interior ve amb la figura de Lisbeth Salander; una hacker que més enllà de la justícia, busca la venjança personal.

Noomi Rapace fa de Lisbeth Salander /Foto de AzurBlueDragon

Noomi Rapace fa de Lisbeth Salander                                                             /Foto de AzurBlueDragon

Anuncis

Un pensament sobre “Els detectius europeus protagonitzen la primera conferència literària de l’Ateneu Barcelonès

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s