Quan la novel·la esdevé el malson de l’autor

NÚRIA FALCÓ (@nfalro). – Avui ha estat un dia climatològicament molt dolent. De tant en tant queien gotes, acompanyades d’un fred constant. Tot i així, les portes del Conservatori del Liceu s’han omplert (quan encara faltava un quart d’hora) de tanta gent que volia assistir a “Crims de llegenda” que han hagut de donar número com si es tractés d’una botiga del mercat.

Joaquin Redós, el moderador, ha introduït els escriptors convidats: Dolores Redondo, Mikel Santiago i Yrsa Sigurdadottir, d’Islàndia i amb un cognom impronunciable. Tots tres novel·listes tenen en comú que introdueixen elements paranormals a les seves obres,  i en això s’ha centrat la taula. Redondo ha subratllat que aquests elements històricament “han format part de les nostres vides”; Sigurdadottir ha afirmat que la por al sobrenatural és “la por absoluta”; i Santiago ha apuntat que les premonicions són útils per despertar la curiositat del lector.

El moderador ha dirigit la conversa cap a un tema diferent: la relació entre la bogeria i el mal, que té dues direccions. La bogeria pot dur algú a cometre un crim, però cometre determinades accions comporten posteriors implicacions psicològiques en l’autor. També s’ha criticat els mòbils, ja que han limitat les novel·les de suspens. El perill disminueix quan la possible víctima té una eina per demanar ajut. La solució que els escriptors prenen és situar les accions en zones rurals, cases aïllades. Si la víctima s’endinsa al bosc pot fàcilment perdre la cobertura.

En parlar de l’angoixa, Mikel Santiago ha confessat que s’espanta amb facilitat, i que escrivint es fa molta por a ell mateix. A Redondo li passa quelcom semblant, i fins i tot ha arribat a tenir malsons sobre escenes o personatges que ella mateixa havia creat. Això sí, quan se’ls ha preguntat si havien viscut experiències paranormals, cap d’ells s’ha mostrat poruc. “Mai he vist un fantasma però espero que existeixin i ens facin la vida més interessant”, ha comentat Sigurdadottir.

Joaquín Redós, Dolores Redondo, Yrsa Sigurdadottir i Mikel Santiago

Joaquín Redós, Dolores Redondo, Yrsa Sigurdadottir i Mikel Santiago. Foto de Núria Falcó

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s