Més enllà de les fronteres

MERITXELL BATLLE (@xellbatlle).- Ni el fred ni la neu han impedit que l’Auditori del Conservatori del Liceu s’hagi omplert un dia més. La BCNegra ja ha passat l’equador de la setmana, però les taules rodones segueixen tenint l’èxit del primer dia. Com de costum, les quatre de la tarda només ha aplegat als més fidels, que han pogut fer-se una idea sobre les fronteres del gènere negre amb ‘Els fronterers’. Una hora més tard, les butaques ja eren plenes.

Les novel·les d’Alejandro Corral (El cielo de Nueva York), Marcos Chicot (La honestidad), Augusto Cruz (Londres después de medianoche) i Millo J. Krmpotic (El orgullo) són exemples clars de la hibridació de la novel·la negrocriminal. Els quatre autors, moderats per Álvaro Colomer, han convergit en haver fet un llibre sense etiquetes. El cinema, la història, la ciència, la psicologia i la sociologia, respectivament, fan que no puguin ser completament negres. Però els oïents han descobert com els contes infantils de Krmpotic, les noves tecnologies de Chicot o les realitats paral·leles de Corral poden fer-se un lloc clau en el gènere.

Els autors han exposat temes típics i tòpics que també traspassen fronteres, com les malalties mentals i els monstres sempre funcionen. Malgrat haver evolucionat a nivell mèdic i social, les malalties segueixen sent capaces d’encapçalar el guió de la novel·la per sobre del personatge. Els monstres s’han “edulcorat” amb el temps, però encara necessitem d’ells per seguir vivint, ha expressat Cruz.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s