La Barcelona submergida

NÚRIA FALCÓ (@nfalro). – La darrera taula rodona del dia ha estat “Economia criminal de la ciutat”, amb Itziar González, exregidora de Ciutat Vella; l’antropòloga Dolores Juliano; Antonio Rodríguez, inspector cap de crim organitzat; el periodista i escriptor Carles Quílez, i el periodista Javier Alegria com a moderador. Amb aquesta taula, carregada de crítica social, s’ha demostrat que BCNegra no va només sobre novel·les.

Centrant-se en el barri del Raval i amb tan sols una hora aproximadament, els convidats han criticat diversos aspectes del sistema i de la ciutat. El moderador ha començat exposant l’evolució del crim a la Barcelona, des d’abans dels jocs olímpics fins a l’actualitat, i ha apuntat que ja no queda clar qui són els delinqüents i tampoc qui són les víctimes, que és probable que siguem tots.  “Potser tots ens hem transformat en delinqüents”, ha apuntat Juliano, en tant que tenim prejudicis fortament arrelats. Com a exemple d’això, ha citat el cas de Ciutat Morta, justament avui que és dia 4 de febrer.

Carlos Quílez, que fa poc va publicar ‘Manos sucias’, ha puntualitzat que a l’actualitat el que més preocupa és el crim organitzat, el de les màfies, per les quals “Espanya és com Disneylandia”, segons Rodríguez. Des d’un punt de vista més polític, l’exregidora ha destacat la importància de “fer barri” com a lluita contra l’economia criminal, i ha criticat que el problema és “la manera com està dissenyada la maquinària per gestionar les necessitats ciutadanes”. Opina que el sistema és defectuós i no serveix, i que s’està posant en joc la ciutat, que s’està convertint en un simple espai de negoci.

L’acte ha acabat amb un seguit de conclusions punyents. D’una banda, tots han coincidit que s’ha de lluitar contra els prejudicis. Juliano ha dit que s’ha de ser honest i acceptar que tothom en té d’interioritzats. Prejudicis que també pateix la policia: Rodríguez, que  vestia d’inspector i no amb roba de carrer, ha recalcat que s’ha d’acabar amb la idea de policia polititzada, que les males pràctiques no són l’habitual i que ells treballen per a la gent. També s’ha exposat la importància de la implicació social. “Això que hem fet avui ja és un petit gra de sorra”, ha dit Quílez.

Javier Alegria, Dolores Juliano, Carles Quílez, Antonio Rodríguez i Itziar González

Javier Alegria, Dolores Juliano, Carles Quílez, Antonio Rodríguez i Itziar González. Foto de N.Falcó

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s