El ‘giallo’ italià a la BCNegra

MERITXELL BATLLE (@xellbatlle).- Paco Camarasa ha introduit la segona taula rodona de la jornada al Conservatori del Liceu fent al·lusions al temps: “Mai havia passat que Catalunya estigués blanca durant la setmana negra”, però no s’ha parlat ni de blanc ni de negre. El tema ha estat el groc. Les tres propostes negrocriminals italianes de la setmana han estat Donato Carrisi, amb ‘La hipótesis del mal’, Roberta de Falco, autora de ‘Nadie es inocente’ i Antonia Manzini, de ‘Pista Negra’ per parlar del ‘giallo’.

Les primeres portades grogues de Mondadori de 1929 han arribat a dia d’avui amb la popularitat de la novel·la negra italiana. Sota la fama d’Andrea Camilleri, els autors del gènere italià són molts, i el moderador de la taula, Maurizio Pisu, ha volgut saber què hi aporten de nou els autors convidats. Carrisi l’emoció, Manzini part del seu país i de Falco la psicologia amb la “sofisticada veu de les dones”, però sempre en el context italià.

‘Pista Negra’ és una crítica social protagonitzada per un polític cínic que ha de viure a la foscor d’Aosta. ‘Nadie es inocente’ aporta una confusió emocional, ètica i moral sense deixar de banda la crítica, ja que l’autora ha volgut plasmar el cansament de la societat italiana amb Europa des de l’encant de Trieste. ‘La hipótesis del mal’ és la novel·la més profunda, que reflexiona entre el bé i el mal. Carrisi opta pel no-lloc per arribar a tothom, però entre bromes, la seva identitat italiana no ha passat pas desapercebuda. La gent ha rigut amb el tòpic del italians amb les dones quan l’autor ha tractat el tema per parlar del seu personatge.

El lector Maurizio Pisu ha exposat la visió dels personatges “desmaquetitzats” de les tres obres. Cercant protagonistes més complexos, els escriptors han evitat els policies i els inspectors. De Falco opta per una jove que encara creu que la justícia existeix. Manzini juga amb la psicologia d’un home que viu un càstig però que se sap moure per la vida. Carrisi decideix transformar un policia conegut en una dona per explicar la maledicció de la desaparició.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s