Espai-temps i la indústria farmacèutica a la BCNegra

MERITXELL BATLLE (@xellbatlle) i NÚRIA FALCÓ (@nfalro). – De nou, l’Auditori del Conservatori del Liceu, al barri del Paral·lel, ha obert les portes a tots els amants de la BCNegra que s’hi han apropat. Els actes d’aquesta tarda han estat quatre, i de temàtiques molt diverses. No sabem si  és per causa de la pluja però avui hi ha hagut a les primeres hores més butaques lliures que ahir.

La tarda s’ha iniciat amb la taula rodona “El gran fred de l’ombra del sabre en l’última crida”, un títol sense sentit extret de les obres dels tres autors convidats. Rosa Ribas, Jordi Sierra i Fabra i Empar Fernández han protagonitzat un discurs amè, moderat pel criminòleg Marc Balcells. Després de fer un resum de les tres novel·les, el tema de l’espai-temps ha tornat a aparèixer a la BCNegra. “El gran fred” de Ribas i “L’ombra del sabre” de Sierra es desenvolupen en un escenari barceloní de postguerra. Ribas ha apuntat que ambientar la història en una altra època permet l’equilibri entre la veracitat històrica i la imaginació. Sierra i Fabra ha retornat a la ciutat en les seves últimes obres per fer una crítica dels censors, dels militars i dels capellans. Un crítica a l’època franquista. Per altra banda, “L’última crida” de Fernández se situa en l’actualitat de l’Hospitalet per mostrar la crisi, ja que defensa que també s’ha d’escriure i criticar el que passa ara.

A continuació, “Salut i indústria” ha volgut fer un homenatge a l’Hospital del Mar, que ha complert 100 anys. Jordi Carbonell, metge i escriptor, ha estat l’encarregat de moderar la taula, que ha comptat amb tres escriptors que han escrit sobre el tema: Alberto Curiel, Belén Gopegui i Maribel Medina. Curiel ha parlat sobre el seu thriller, “El caso Galemus” i sobre la revolució genètica, que opina que restarà importancia a totes les altres revolucions. Maribel Medina, a través del seu llibre “Sangre de barro”, s’ha mostrat dura amb el dopatge en l’esport d’elit, que assegura que és “una estafa”. Belén Gopegui, per la seva banda, ha parlat ben poc de “El comité de la noche”, la seva novel·la sobre la compraventa de plasma sanguini. En canvi, ha sorprès al públic amb un text que portava preparat, on ha parlat críticament de la indústria farmacèutica: “rentable mai vol dir útil ni necessari, i en moltes ocasions significa perjudicial”.

Jordi Carbonell, Belén Gopegui, Alberto Curiel i Maribel Medina

J. Carbonell, B. Gopegui, A. Curiel i M. Medina.    Foto de Núria Falcó

Anuncis

Un pensament sobre “Espai-temps i la indústria farmacèutica a la BCNegra

  1. Llegint-vos m´ha vingut al cap la novel·la d’Emili Teixidor “Les rates malaltes”… Tori rep una misteriosa trucada del laboratori de la Facultat de Medecina “Se’ns han escapat centenars de rates que voluntàriament havíem contaminat”, li diu la veu per telèfon. “Et necessitem”…

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s