Els baixos fons i Dani el Rojo centren la segona taula rodona de la BCNegra

MARINA RIERA (@rr_marina). – La fascinació pels baixos fons i la figura de Dani el Rojo han centrat la segona taula rodona de la BCNegra 2015. Rojo, exatracador de bancs i actual escriptor de novel·la negra, ha atret l’atenció d’un públic molt nombrós que ha omplert l’auditori del MNAC L’acte, dedicat a la relació entre pintura i delinqüència, també ha comptat amb l’escriptor José Luis Muñoz i i el comissari d’art Eduard Vallès, que han estat moderats per Josep Miquel Faura, representant del museu.

Seguint el seu títol “Baixos fons, apunts sobre la realitat que Casagemas pintaria avui”, el tema central de la trobada ha estat l’atracció que han produït els barris foscos i marginals de Barcelona en joves de diferents temps. El pintor català va retratar el barri “xino” barceloní dels bordells i la delinqüència de finals del XIX; el mateix barri que Dani el Rojo i J.L Muñoz van freqüentar durant els darrers anys del franquisme. En la seva exposició, ambdós han coincidit en el fet que va ser la voluntat de rebel·lia i el romanticisme d’un barri completament diferent del que coneixien el que els va enganxar al Raval.

Un altre aspecte tractat ha estat la delinqüència avui dia. Lligant-ho al seu passat de malfactor i consumidor de drogues als barris baixos, Rojo ha estat el que més n’ha parlat: “Ara els majors lladres són els polítics i els banquers. Els de baix haurien d’anar a la zona alta per aprendre com es roba amb bolígraf en lloc de navalla”. Aquest canvi d’escenaris, ha portat a parlar de l’especulació i del negoci en què s’ha convertit la ciutat de Barcelona. Davant d’això, Muñoz ha volgut remarcar la importància que han tingut, i encara tenen, els moviments ciutadans per conservar l’autenticitat d’uns barris que, com la Barceloneta, “han passat de ser infames a ser el lloc perfecte pel turisme i la construcció”.

L’acte ha conclòs amb un torn de preguntes on ‘el Rojo’ ha estat el principal protagonista. Una interacció amb el públic que ha tingut dos moments tensos. El primer ha vingut de la mà d’una treballadora bancària, que, com a víctima d’un atracament armat, s’ha vist ofesa pel que ha considerat una “apologia dels robatoris” de Rojo. Després de l’aclariment de l’escriptor “No tinc remordiments del que vaig fer, però tampoc en faig apologia”, ha pres la paraula un senyor que ha confessat admiració pels actes de l’exatracador.Venedor de ferralles que troba als contenidors, ha denunciat el tractament que rep per part de la policia, tot dient: “Tu tens sort que et van jutjar i te’n vas sortir. A mi no em jutgen, m’executen”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s